De koe

Soms, geregeld, steeds vaker -fuck it-, continue denk ik, dat wij als mens steeds dommer worden. Januari is de maand waar deze gedachte zonder twijfel wint. Onze hersenpan zit vol met vetten die ons lichaam tijdens de feestdagen niet kon afbreken. De trillingen van het vuurwerk heeft ons brein zodanig afgebroken, dat we niet in staat zijn om logisch na te denken. Het is een langdurige hel waarin ik niemand aan het verstand krijg dat we soms een stel goudvissen zijn.

Zit je niet lekker in je vel? Wil jij ook af van die sluwe kerstkilo’s? Droom jij van dagen vol energie, plezier en passie?

Reageer dan met ‘info’ op dit bericht, en ik stuur je de informatie waarmee jij binnen twee tot vier maanden weer jezelf bent. Stralend, vol levenslust en gelukkig!

Het bovenstaande bericht kwam ik tegen tijdens een half uurtje zinloos scrollen op Facebook. Tot mijn verbazing reageren er honderden vrouwen op het bericht, om via een chatberichtje een dieet aangesmeerd te krijgen.

Nu moet iedereen natuurlijk voor zichzelf bepalen of ze aan een dieet beginnen. Ik ben niet jouw moeder, en of je nu tien of dertig kilo te zwaar bent, het is jouw keuze. Wat ik echter niet begrijp, is dat er vrouwen voor dit soort berichten vallen.

Januari is een donkere, koude en kille maand. Na twee weken vol vreetfestijn en gezelligheid vallen wij in het gat dat winter heet. De feestelijke versieringen worden in een doos gesmeten en nemen het gevoel van warmte mee. De temperaturen dalen, er valt sneeuw en niemand heeft tijd om af te spreken. We vallen nog dieper in de duisternis. We voelen ons slecht, smachten onbewust naar een nieuw seizoen en verliezen hierdoor het vermogen om gewoon even na te denken.

Het is gewoon geen feestje, dat hele januari gebeuren. Ik hou er niet van, en jij waarschijnlijk ook niet. We zoeken daarom allemaal naar iets dat ons energie zal geven. De sportschool scoort de eerste twee weken van januari goed. Tot we toegeven aan ons zelf, en die overheerlijke pizza die zo spontaan aan de deur staat. Daar zitten we dan weer. Op de bank, met de kaasslierten langs ons gezicht en Netflix op standje binge. We mopperen. Op onszelf. Op de winter. Op die ene vriendin die weer een foto op instagram plaatst met haar eeuwige positiviteit en sportliefde. Ze heeft weer een rondje van een aantal kilometer gerend. En wij? Wij hebben een calorieƫnbom binnen enkele minuten verslonden en zijn nu te lui om naar de keuken te lopen voor een toetje. We voelen ons leeg, en vieren dit met een rondje doelloos Facebook scrollen.

En dan gebeurd het. Je ziet het bericht. Smacht naar een gelukkig leven. Warmte. Een strakker lijf, om je beter in te voelen Je wilt het. Je stuurt het bericht. Jij wilt meer informatie.

Al snel volgt het chatberichtje van Doortje DieetDoDo. Voor slechts 14,99 per vier weken kan zij jou helpen. Ze zal een eetschema voor jou schrijven, gepersonaliseerd op jouw leven en binnen twee tot vier maanden garandeert zij jou het gevoel. Het gevoel dat komt met het verliezen van die kerstkilo’s. Het gevoel dat komt wanneer jij weer trots op jezelf kan zijn. Het gevoel dat elke dag een heerlijke zomermiddag op een terras is. Samen met je vrienden natuurlijk. Heerlijk.

Het enige dat ik dan kan denken? Trut, over vier maanden is het zomer. Natuurlijk zit jij dan beter in je vel. Januari is dan namelijk ver achter ons. Domme koe, ik heb je even een flink geldbedrag bespaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *