De jongen in de gestreepte pyjama – de recensie

Samenvatting: De jongen in de gestreepte pyjama begint in Berlijn in 1943. Als de negenjarige Bruno op een dag uit school komt, zijn al zijn spullen in kratten gepakt. Hun nieuwe huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog reikt, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Op een van zijn ontdekkingstochten ontmoet Bruno een jongen wiens leven en ­omstandigheden zeer verschillen van die van hem. Toch sluiten de jongens vriendschap, maar het is een vriendschap die niet zonder gevolgen blijft…

Titel: De jongen in de gestreepte pyjama
Auteur: John Boyne
ISBN: 9789022563274
Genre: Literatuur & Romans
Uitgever: Meulenhoff Boekerij
Verschenen: 2006
204 pagina’s
Verfilmd in 2008
Sterren; 4✭✭✭✭

Never judge a book by its movie….

Het enige wat ik kan zeggen, is dat je een boek nooit mag beoordelen door de film die er later van verfilmd is. Je kunt nooit alle kleine details in een film stoppen, of onze fantasie precies kopiëren en tonen in de film. Mocht je de film al gezien hebben en van plan zijn om het boek te gaan lezen, vergeet de film. (Dit geldt natuurlijk ook andersom!)

Het verhaal: De jongen in de gestreepte pyjama begint met allerlei vraagtekens. Bruno komt thuis, en komt vervolgens tot de ontdekking dat hij samen met zijn familie moet verhuizen. Waarheen? Niemand laat iets los. Waarom? Hier krijgt al helemaal geen antwoorden op.
Als snel krijg je door dat er iets niet klopt aan Bruno’s vader. Iedereen schijnt hem te respecteren, maar is dit gemeend of enkel uit pure angst? (Ik wil hier niet te veel op ingaan, anders verklap ik te veel…)

“Bruno wist zeker dat hij nog nooit van zijn leven een magerder of treuriger jongen had gezien maar besloot dat hij maar beter wat tegen hem kon zeggen. ‘Ik ben op ontdekkingsreis,’ zei hij.
‘O ja?’ zei de kleine jongen.
‘Ja. Nu al bijna twee uur.’ Dat was om de waarheid te zeggen niet helemaal juist. Bruno was nu iets meer dan een uur op ontdekkingsreis maar hij dacht dat het niet zo erg was als hij een klein beetje overdreef. Het was niet helemaal hetzelfde als liegen en hij leek er avontuurlijker door dan hij in feite was.
‘Heb je iets gevonden?’ vroeg de jongen.
‘Heel weinig.’
‘Helemaal niets?’

‘Nou, ik heb jou gevonden,’ zei Bruno na een tijdje.”

Mijn mening: Dit hartverscheurende verhaal laat zien dat kinderen pure onschuld zijn. Ze zien elkaar als vriendjes en staan niet stil bij wat de volwassenen met de wereld doen.
De jongen in de gestreepte pyjama is een vlot geschreven verhaal dat door alle geheimzinnigheid de lezer meesleept naar het einde van het verhaal. Beetje bij beetje ontdek je hoe de karakters echt zijn en begin je een beeld te krijgen van wat de Holocaust aangericht heeft. Geloof me, droog ga je het met dit boek niet houden!

Ik las de jongen in de gestreepte pyjama in de e-book variant.

Sterren: ✭✭✭✭ 4/5

Welk boek heeft jou laten huilen?

2 reacties

 1. Morgaine Beantwoorden

  Pfffffffffff ja de film, die vond ik al aangrijpend en ik twijfel nog steeds of ik het boek zal gaan lezen, waarom?

  Exact om wat jij zegt, zo heeft mijn moeder mij geleerd, als ik een boek wil lezen en er is al een film van, kijk dan eerst de film, lees dan pas het boek, want de boeken zijn vaak dieper, daarin lees je gedachten, de karakters worden beschreven wat in een film niet kan…

  Overigens, heb ik hier ook wel discussies over gehad, dat iemand altijd zei, nee eerst boek lezen en dan pas de film… uhm… ooit heb ik dat dus gedaan, en kwam van een koude kermis thuis.

  En nu, dit boek, omdat ik de film ken… geen idee of ik dat wel wil, haar naam was Sarah.. ook zo eentje, heb jij die al gelezen? De film is maar een vaag aftreksel…

  Huilen bij een boek, ik denk dat ik dat niet echt heb, kan het mij niet herinneren, gek genoeg, gebeurt dat eerder bij een film, zelfs de Disney’s, pfffffffffff watje die ik ben 😉

  X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *