Pauwl – de recensie

Samenvatting; Paul (Pauwl) (34, bijna 35) heeft autisme. Hij woont door de week in een woongroep en gaat om het weekend naar zijn moeder. In zijn woonkamer staat een terrarium met twee reptielen. Hij werkt bij de plantsoendienst en is stiekem verliefd op de 25 jaar jongere Carol.
Een van de reptielen at de plastic plant op en is nu dood, en de ander is kwijt. In het stadhuis, waar Paul van het toilet gebruik mag maken omdat hij niet op de Dixi wil, zijn de bordjes van de dames- en heren-wc omgedraaid, wat tot onverdraaglijke verwarring leidt. En dan spreekt iedereen zijn naam ook nog eens verkeerd uit.
Pauwl is een realistische, ontroerende en humoristische vertelling over de beperkingen én verrijkingen van een leven met autisme.

“Als een vrouw een man met een deegroller opwacht, doet ze dat niet om samen deeg uit te rollen, dan wil ze ‘m daarmee op z’n kop slaan.”

Auteur: Erik Jan Harmens
Verschenen: 2017
Uitgeverij: Lebowski
Uitgave: 9789048834433 , 9789048834440
Genre: Literatuur & Romans
Aantal pagina’s: 224
Sterren; 5✭✭✭✭✭

Het verhaal; In het boek Pauwl word je meegesleurd in het leven van Paul. Hij woont in een gezinsvervangend tehuis en maakt hier het beste van. Samen met zijn baardagaam Wilfred heeft hij alles precies zoals hij het wil. Tot op de dag dat Wilfred zoek is, en alles misgaat.
Paul heeft autisme en staat soms voor gigantische uitdagingen. Of dit nu over boodschappen doen gaat, of de herrie die zijn brein uit elkaar doet klappen, alles komt aan de orde. Ook Paul zijn gevoelens voor een huisgenoot, wat laat zien dat ieder mens gevoel heeft. Ook autisten.

Mijn mening; Pauwl verdient een lintje én een trofee. Toen ik dit boek bij de Bruna zag staan, moest ik het kopen. Zoals sommige van jullie misschien al weten hebben wij in de familie een heel lief meisje, met een beetje extra. Ze heeft autisme, en ik besloot het boek hierdoor ook een kans te geven. Zou de auteur slagen in zijn opzet om de lezer te laten zien hoe het leven met autisme kan zijn?

Het boek begint duidelijk, de korte hoofdstukken lezen snel weg en staan vol met zaken waar wij meestal niet stil bij staan. Hoe lang is het begrip even? Wanneer is het straks? Wat doe je wanneer de planning van de dag plots anders verloopt? En hoe ga je om met gevoelens voor een ander?

Ik heb van het boek genoten, en herkende zo nu en dan de typische trekjes. Cijfers brengen Paul rust, het enige wat hij wil is duidelijkheid en zichzelf leren te beheersen. De schrijver neemt ons mee naar de dagelijkse gebeurtenissen en schetst een duidelijk beeld hoe sommige autisten soms tegen dingen aankijken. Je staat er zo nu en dan versteld van dat niet alles vanzelf gaat.

Toch heeft het boek ook zijn mindere kanten. De auteur gaat zo nu en dan iets te speels met de karakters in het boek om, waardoor het ‘serieuze’ plots in elkaar stort. Ook is het voor de lezer die geen ervaring heeft met autisme waarschijnlijk maar een warrig boek. Het is dus misschien niet voor iedere lezer een geschikt verhaal. Maar, mocht je jezelf eens willen verdiepen hoe het leven voor mensen met autisme kan zijn, dan is Pauwl een leuk begin. Onthoudt wel, elk mens is anders. Ook met autisme.

Sterren; 5✭✭✭✭✭

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *