A Wild Swan… – de recensie

Samenvatting; Sprookjes voor onze tijden van de Pulitzer-prijswinnende auteur van The Hours. Een giftige appel en een poot van een aap met de kracht om het lot te veranderen; Een meisje met buitengewoon lang haar dat een catastrofe veroorzaakt; Een man met één menselijke arm en één zwanenvleugel; En een huis diep in het bos, gebouwd uit gumdrops en peperkoek, vanille-frosting en heel veel suiker. Dit en nog veel meer vinden wij terug in A Wild Swan…


In A Wild Swan and Other Tales worden mensen en talismannen uit verre landen, de mythische figuren uit onze kindertijd en de bron van zo veel van onze fantasie, getransformeerd door Michael Cunningham in wonderschone verhalen. Hier zijn dan eindelijk de momenten waarop onze sprookjes opzettelijk over zwijgen: de jaren nadat een spreuk is verbroken, het onverwachtse moment van een wonder dat uitkwam, of het lot van een prins die slechts half geneest van een vloek. Het Beest staat voor u in de rij in de supermarkt, rookt en zijn verslindende glimlach is gericht op de caissière. Een misvormde kleine man gaat met zijn tovenarij naar rampzalige scenario’s om een ​​kind te krijgen. Een luie Jack verkiest het leven in de kelder van zijn moeder boven een ​​baan, tot op de dag dat hij een koe voor een handvol magische bonen omruilt.

Gemaakt door een van de meest begaafde verhalenvertellers van zijn generatie, en prachtig geïllustreerd door Yuko Shimizu, zo zijn onze bedtijdverhalen nog nooit zo donker en pervers beschreven.

Auteur: Micheal Cunningham
Illustrator: Yuko Shimizu
Verschenen: 2015
Uitgeverij: Harper Collins UK
Uitgave: ISBN9780008140380 , 9780374290252
Genre: Literatuur & Romans
Aantal pagina’s: 134
Sterren; 5✭✭✭✭✭

Het verhaal; In het boek vinden we tien sprookjes die een metamorfose hebben ondergaan. Niet elk verhaal is voor mij een bekend sprookje, maar alsnog spreekt elk verhaal aan. De korte verhalen maken dit een ideaal boek tijdens het reizen, of vlak voor het slapen gaan. Ik wil niet te diep op de sprookjes en verhalen ingaan, omdat ik geen spoilers wil plaatsen. Wat ik wel kan zeggen is dat je veel hedendaagse thema’s terug zal vinden in oude sprookjes. Erg leuk!

Mijn mening; Er is geen enkel boek zoals deze verhalenbundel. Je valt van het ene bekende sprookje, in het andere en toch is elk verhaal weer even spannend. Door de wendingen die de schrijver in de bekende sprookjes toepast is alles een verassing. Je weet niet wat er komen gaat.
De schrijfstijl van de schrijver is ideaal voor korte verhalen. Door zijn taalgebruik vlieg je door de verhalen heen. Alles komt duidelijk over, en Micheal Cunningham is dan ook een groot talent in het goed neerzetten van de werelden die hij creëert met zijn verhalen.
De illustraties sluiten perfect aan op de verhalen. Het geeft A Wild Swan net iets meer pit. Een leuke afwisseling tussen de verhalen door. De stijl van Yuko Shimizu versterkt de duistere sprookjes.
Het fijne aan A Wild Swan vind ik dat de ouderwetse sprookjes behoorlijk opgepoetst zijn, en zo een groter publiek zullen aanspreken dan enkel echte sprookjesliefhebbers. Het is dan naar mijn mening ook erg jammer dat dit boek niet de publiciteit heeft gehad dat het overduidelijk wel verdient.

De cover is zwart, en geeft meteen al aan dat A Wild Swan geen zoetsappig chicklitje zal zijn. De korte reviewzinnen die je op de voor- en achterkant van dit boek kan vinden laten je meteen weten dat dit geen dagelijkse sprookjes zijn. Ze wakkeren de nieuwsgierigheid aan, ideaal voor een boek dat de kopers niet voor het oprapen heeft.

Sterren; 5 ✭✭✭✭✭

3 reacties

 1. Morgaine Beantwoorden

  yep gevonden en weer even aan gezet, ik denk dat deze vooral mooi is voor mijn moeder, ga ik dus ff doorgeven aan haar 😉

  Je snapt, dat ik nu amper aan lezen toe kom, whahahaha schrijven dan weer wel, maar lezen, mijn e reader is al 2 weken niet meer aan geweest en wel telkens mee of in de buurt… Komt wel weer 😉
  X

 2. Natasja Beantwoorden

  Wat een mooie tekeningen ook, heel mystiek.. En de schrijver heeft kennelijk zijn eigen beeld op de sprookjes en ze leefden nog lang en gelukkig..

 3. Mirjam Kakelbont Beantwoorden

  Alles beter dan een chicklit of een streekroman.
  Je hebt me overtuigd met je recensie: dit is echt een boek voor mij. Ik lees ook graag in het Engels dus veel vliegen in één klap.
  Wat een mooie “bladwijzer” heb je op het boek liggen.
  Fijn om je weer te kunnen lezen!
  Lieve groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *